Huset hade kunnat brinna ned

Allmänt

Oj igår så fixade jag faktiskt 2 av det jag skulle baka och det var rocky road och knäck, mer kommer att komma senare idag för insåg att skulle vara svårt att hinna med allting idag så påbörjade lite smått för att ha lite mindre att göra idag. Det gick lite hel vilt till igår, för jag har ju ett sånthär 1-24 ljus och skulle släcka den men en liten gnista svävade iväg och landade på gardinen jag fick panik och tänkte ifall jag trycker till den så kväv den. Nej inte riktigt då landade den på golvet och då stampade jag ihjäl den, så ingen brand blev det här iallafall. Sen så råkade även min knäck att koka över så jag hade både bränd knäck på plattan men även över hela spisen som jag sedan fick skrapa bort med en kniv men även använda diskmedel och en svamp 😂. Mindre om gårdagens skumma och misslyckade incidenter och över till själva bakandet.


Vi börjar med rockyroad där behöver du 600g mörk choklad, men jag tog 800g och av mjölkchoklad bara för att få testa hur det blev. 2 påsar dumle, 3 dl saltade jordnötter, 2-3 dl marshmallows i miniformat samt 1 dl pistage som är skalade men hade ingen så jag har testat att ha valnötter i så det märker vi ifall det blir en hit. Du börjar med att smälta chokladen över ett vattenbad rekommenderar verkligen inte att göra det i mikron har alltid bränt det då. Under tiden din choklad smälter så blandar du ihop dina övriga ingredienser och häller de sedan i en lagom stor form, storleken på formen avgör hur tjocka dina roads blir sen så är ju upp till en själv. Därefter så häller man bara över chokladen och låter allting svalna och är ju så perfekt nu när det är kallt utomhus så kunde jag ju ställa det på altanen 👍🏻. Därefter är det bara att skära den i längder, bitar eller bryta av beroende på vad an känner för själv.

Knäck är en jultradition i min familj, frutom att vi alltid gjorde knäck i mikron och det blev alltid bra förutom en gång när vi råkade smälta skålen i mikron. Jag gör iallafall min knäck i en kastrull på spisen, för tycker det känns bättre men man gör ju som man själv vill. Du behöver 2 dl grädde, 2 dl socker, 2 msk smör, 2 dl sirap och 1 dl hackad och skållad mandel, men tror att vanlig hackad men kan gå bra. Du blandar socker, sirap och grädde i en tjockbottnad kastrull och låter det koka upp och var noga med att ta en tillräckligt stor kastrull för detta kommer att koka upp en hel del så det ej kokar över som för mig. Hur länge det ska koka beror på hur hård knäck man vill ha men mellan 20-35 min är en lagom tidsintervall ifall man ej har en termometer men jag har ej tyvärr det. Annars är det kulprovet som gäller och det är att d tar en klick av din sörja håller i det i ett glas med kallt vatten och låter den svalna kan du forma en kula av knäcken och ej är flytande så är den perfekt 👌🏻. Annars får den bara koka mer tills den klarar detta prov, för när den klarar provet är den lagom och perfekt. Då häller du i 2 msk smör och din mandel och rör om allting igen. Sen är det bara att spritsa ned denna smet i knäckformar eller använda skedtekniken som jag gör vilket är att med hjälp av 2 skedar få ned knäcken. Ifall knäcken hinner stelna till innan du får ned de i formarna så är det bara att värma den på nytt igen, sen ut på altanen eller kylen för att de ska svalna.

XOXO Fredrik

Follow me on Instagram Twitter

Gillar

Kommentarer

Nalliepallie
Nalliepallie,
Hej! det ser riktigt gott ut! skall med göra knäck och ge bort i julpresent! ha en fin jul! 😊
nouw.com/nalliepallie
FredrikStenberg
FredrikStenberg,
Ja det är ju så otroligt smarrigt, mina ska också bli julklapp 🥰
nouw.com/fredrikstenberg
Nalliepallie
Nalliepallie,
Ja det är det ju! Mysig present att ge bort också tycker jag.
nouw.com/nalliepallie
FredrikStenberg
FredrikStenberg,
Ja och känns ju som att ens föräldrar redan har allt de behöver 🤷🏻‍♂️
nouw.com/fredrikstenberg
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229